facebook
Polio ve Polio Sonrası Sendromlar

İnfantil paralizi veya polimyelit olarak da isimlendirilir.

Polio bir virüs tarafından olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastanın sinir sistemini etkiler. Nadiren polio enfeksiyonu paralizi (felç) ye neden olur. Polio aşılaması kişilerin büyük çoğunluğunu hastalıktan ömür boyu korur. Türkiye de dahil olmak üzere bir çok gelişmiş ülkede polio hastalığı 2002 yılından beri görülmemektedir.

Hastalık çok sıklıkla erken çocukluk döneminde görülür. Polivirüs insanların atıklarından yayılır. Kişilerde bu hastalığı bulaşmış olan yiyecek ve içecekler sayesinde almaktadır. Şikayetler ateş, yorgunluk, kusma, ense sertliği, bacak ve kol ağrısı. Bir çok enfeksiyonu olan kişinin herhangi bir şikayeti olmayabilir. Polionun oluşturduğu paralizi geri dönüşlü değildir. Sıcak buhar, fizik tedavi ve ilaçlar şikayetleri azaltabilir.

Bazı insanlarda polio sonrasında olan semptomlar yıllar sonra olabilir. Semptomlar, yorgunluk yeni kas güçsüzlükleri ve kas eklem ağrıları olabilir.

Progresif Supranükleer Palsy - Progressive Supranuclear Plasy

PSP, Rishardson – Steele – Olszewski Sendromu, Steele - Rishardson – Olszewski sendromu da denilir.

Progressive Supranuclear Plasy  ( PSP )  nadir bir beyin hastalığı. Göz hareketlerini etkileyen beyin hücrelerinin etkilenmesi ile olan bir olaydır. Bu olayda dengede, yürümede ciddi ve devamlı problemler olmaktadır. Orta yaşlı veya yaşlılarda daha sık görülür. Şikayetler her hasta için ayrı olabileceği gibi genelde, kişilik değişikliği, konuşma, görme ve yutma problemleri görülür. Doktorlar PSP yi Parkinson veya Alzheimer hastalığı ile karıştırırlar.

PSP nin tedavisi yoktur. Yürüme yardımı, özel gözlükler, bazı ilaçlar şikayetleri azaltabilir. Hastalık gittikçe kötüleşir direk olarak hastalığın kendisi ölümcül değildir. PSP tehlikelidir çünkü hastada yutma problemi nedeniyle hastanın boğulmasına veya zatürreeye neden olabilir, bunun yanında hasta düşebilir.

    Editör: Prof Dr Ersin Erdoğan International Contacts
    Muayenehane
    Beştepe Mah. Yaşam Cad. Neorama Plaza A Blok No:13/92 Söğütözü
    • Tel : (312) 425 80 32 • Mobil : (530) 926 4141

     

    epilepsicerrahisi.com | trigeminalnevralji.net
    Web Tasarım: AdaNET
    Değişiklik Tarihi: 23 Eylül 2024